دریافت گواهی بازرسی کالا و گواهی استاندارد

گواهی بازرسی یا گواهی سوریانس ( بازرسی کالا) سندی است که توسط یکی از شرکت های بازرسی کننده بین المللی صادرمی شود. دربازرگانی بین المللی که طرفین داد و ستد ساکن کشورهای مختلف می باشند ودر اکثرمعاملات کالا نیز از کشور ثالثی بارگیری و حمل می شود، قاعدتاً خریدار قبل از وصول کالا نمی تواند از انطباق مشخصات کمی و کیفی و سایرخصوصیات کالا با قرارداد فروش اطمینان حاصل نماید. بنابراین پس ازجنگ جهانی دوم برای پاسخگویی به این نیاز تجارت جهانی و برطرف کردن این نقیصه و کمک به رشد تجارت بین المللی و دادن اطمینان بیشتر به طرفین دادوستد به ویژه وارد کنندگان، شرکت های بازرسی کننده بین المللی پا به عرصه تجارت جهانی گذاشتند ودرکنار فورواردرها، بانک ها، شرکت های بیمه و شرکتهای حمل و نقل جاگرفتند و به عنوان چشم و گوش و امین و به عبارتی بازوی فنی وارد کنندگان کالا معرفی گردیدند.

بنابراین دراین مواقع بازرسی قبل از حمل PRE SHIPMENT INSPECTIONیا به اختیار PSIدرتجارت بین المللی مطرح می شود. خریدارفقط ازطریق این سند است که می تواند اطمینان حاصل نماید، کالای تحویل داده شده به متصدی حمل ونقل یا شرکت کننده از لحاظ کمی و کیفی و سایر مشخصات با قرارداد فروش انطباق دارد. بازرسی ممکن است اززمان بسته بندی شروع ودرحین بسته بندی تا موقع بارگیری برای حمل به مقصد ادامه یابد ولی معمولاً بازرسی از بسته های آماده جهت صدور انجام گرفته و سپس گواهی بازرسی صادرمی شود.

گواهی های بازرسی انواع متعددی دارند:

  • گواهینامه بازرسی که نشان دهنده انطباق کالا با سفارش با انجام ارزیابی و قضاوت و همچنین ارزیابی برگه نتایج آزمون می باشد.
  • بازرسی قبل ازحمل
  • گواهی تأیید قیمت (این سند به معنی تأیید قیمت کالا توسط شرکت بازرسی معتبراست.)
  • گواهی کیفیت و کمیت و بسته بندی
  • تأییدیه انطباق (سندی است که براساس آن یکی از شرکت های بازرسی یا مسئول کنترل کیفیت واحد تولیدی و یا مدیرعامل واحد تولیدی اظهارنامه عرضه کننده کالا را تأییدمی کند.) و … .

برخی اسناد و فرم ها نیز وجود دارد که استاندارد بودن کالا توسط عرضه کننده و یا تولید کننده به موجب آن تأیید می شود و ممکن است با نظرخریداربه تأیید شرکت های بازرسی نیز برسد وحست مورد از طرف سازمان استاندارد از وارد کننده یاصاحب کالا درخواست شود.

  • اظهارنامه عرضه کننده
  • اظهارنامه تولید کننده
  • برگه نتایج آزمون

برنامه جمهوری اسلامی ایران

در جمهوری اسلامی ایران از گواهی استاندارد برای کنترل سطح کیفی محصولات وارداتی استفاده می شود. ارزیاب کالا را بر اساس استاندارد های بین المللی و ملاک های مد نظر ایران بررسی می کند تا از مطابقت آن ها با این قوانین اطمینان حاصل کنند. این گواهی را گواهی استاندارد یا COI می نامند. علاوه بر این با توجه به حوزه کاری و اطلاعات ارائه شده توسط خریدار یا فروشنده یک سری از گواهی های تجاری باید دریافت شود، به ویژه اگر این خرید بر اساس اعتبارات اسنادی انجام شده باشد. این گواهی را گواهی ارزیابی بیا LC می گویند.

پروسه ارزیابی در ایران عبارتست از بررسی اسناد کالا، بازرسی چشمی کیفیت و آزمایش کالا در آزمایشگاه های مجاز.

چه وقت به گواهی بازرسی نیاز داریم؟

زمانی که ارزش کالای خریداری شده خیلی زیاد است و یا زمانی که با یک مشتری که حساسیت بالایی دارد سر و کار دارید، ممکن است که از شما گواهی بازرسی و استاندارد بخواهد. این گواهی به مشتری این اطمینان را می دهد که کالا دقیقا محصول مورد نظر او بوده و از لحاظ کیفی نیز مطابق با خواست خریدار است. گواهی بازرسی را می توان به خریدار یا بانکی که خریدار از آن اعتبارات اسنادی را در یافت کرده است ارائه داد. در صورتی که باید گواهی بازرسی به بانک خریدار تسلیم شود، باید نامه درخواستی برای انتقال پول به این مضمون ارائه شود که برای پرداخت کامل پول و انجام تعهدات مالی، باید گواهی ارزیابی و استاندارد ارائه شود.

شرکت های بین المللی ارزیابی

برخی از کشورها با هدف بررسی کمی، کیفی و ارزشی محموله های وارداتی به کشور، همکاری و ارتباط دائمی با شرکت های بین المللی ارزیابی دارند. در ادامه نام 4 شرکت معتبر ارزیابی بین المللی ارائه شده است:
Bureau Veritas Group
Cotecna
Intertek
SGS
این شرکت ها برای دادن اطمینان خاطر به مشتر ها ایجاد شده اند. مثلا زمانی که شما می خواهید ارزش واقعی کالایی خریداری شده را بدانید و یا موقعی که می خواهید از کیفیت محصول خریداری شده اطمینان حاصل کنید. دلیل دیگر می تواند اجتناب کردن از پرداخت عوارض گمرکی باشد.