کسب مجوز صدور

کسب مجوز صدور در ایران:

در صورتیکه برای صدور کالای مورد نظر، توسط وزارت بازرگانی موافقت کلی اعلام نشده باشد نیاز است. کالاهای صادراتی بر حسب مجوز صدور به سه گروه تقسیم می شوند.

  1. کالای مجاز : کالائی است که صدور آن با رعایت ضوابط نیاز به کسب مجوز ندارد. منظور از (ضوابط) ان دسته ترتیباتی است که رعایت آن برای صادرات پاره ای از کالاها قانوناً ضروری است مانند ضوابط استاندارد، گواهی بهداشت انسانی، دامی، نباتی.
  2.  کالای مشروط : کالائی است که صدور آن با کسب مجوز امکان پذیر است. پس از اعلام نظر موافق وزارتخانه های ذیربط که اصطلاحاً (موافقت کلی) نامیده می شود، و پس از ابلاغ آن به گمرک توسط وزارت بازرگانی برای صدور کالاهای موضوع موافقت کلی، نیازی به مراجعه متقاضی به وزارتخانه یا سازمان مربوط و اخذ مجوز موردی نخواهد بود.
  3. کالاهای ممنوع الصدور: کالائی است که صدور آن به موجب شرع مقدس اسلام ( به اعتبار خرید و فروش یا مصرف ) و یا به موجب قانون ممنوع گردد. دولت می تواند بنا به مقتضیات و شرایط خاص زمانی با رعایت قوانین مربوطه صدور بعضی از کالاها را ممنوع نماید.

کسب مجوز صدور از ارگان ها و سازمان های ذی ربط: پس از بازاریابی صادرکننده باید مجوز صدور کالا را از وزارتخانه های صنعتی یا کشاورزی و یا بازرگانی کسب نماید ولی در حال حاضر صدور اغلب کالاها نیاز به اخذ مجوز ندارد و فقط برای کالاهای خاصی مجوزهای موردی صادر می شود.

کسب مجوز صدور بین المللی:

زمانی که کالا و یا خدمات شامل ممنوعیت های مندرج در تحریم ها باشد صادرات ممنوع است. همچنین کالا و یا خدماتی که تاأمین آنها کمک به تروریسم محسوب گردد. این ممنوعیت ها به سه گروه کلی زیر تقسیم میشوند:
کاملاً ممنوع: اقلام، کالا و خدماتی که در لیست ممنوعه درج شده اند و تأمین آنها کمک به تروریسم خواهد بود.
بخشی ممنوع: تأمین کالا و خدمات برای شعب یا دفاتر اقتصادی که با تروریسم در ارتباطند و یا در لیست تحریم ها ذکر شده اند.
ممنوعیت جنگ افزاری: هرگونه سلاح، مهمات، تجهیزات نظامی و یا تأمین خدمات و پشتیبانی فنی مرتبط.
زمانی اخذ مجوز کالا نیاز است که هر کالا، محصول یا خدمات شامل قوانین استفادۀ دوگانه باشند. استفادۀ دوگانه به معنای این است که یک کالا بتواند به نوعی مورد مصرف در موارد ممنوعۀ فوق الذکر قرار بگیرد حتی اگر شرح کاربرد آن بطور مستقیم متفاوت باشد. گاهی نوع کالا و خدمات نیست که التزام به اخذ مجوز صادرات را ایجاب مینماید بلکه مصرف کنندۀ نهایی کالا، خریدار یا واسط خرید است که آن را ایجاب می نماید.

لیست استفادۀ دوگانۀ در حال حاضر دارای ششصد آیتم است که در گروههای زیر دسته بندی شده اند:

تجهیزات، ماشین آلات و مواد هسته ای، مواد سمی، میکرو ارگانیسم، شیمیایی، مواد فرایندی، اقلام عمومی الکترونیک، کامپیوتر، ارتباطات و امنیت اطلاعات، سنسورها و لیزر، الکترونیک هوا و فضا و ناوبری، تکنولوژی های دریایی، سیستم های رانش و تجیزات وابسته به هوا فضا.

در این قانون تصریح شده است که تمامی صادرکنندگان برای اقلامی که در لیست فوق الذکر نباشد اما بدانند یا گمان ببرند که به منظور استفادۀ دوگانه تأمین میشوند و یا در نهایت به مصرف کنندۀ نهایی که در لیست تحریم ها است خواهند رسید، میبایست امور را به ادارۀ کنترل صادرات فدرال( BAFA ) اطلاع دهند.